Aigua, Masies i Catosfera
29 gen. 2008 per Daniel García Peris
Aquest ha estat un cap de setmana intens. He hagut de tirar dels vídeos per poder veure les xerrades de la Catosfera que no vaig poder anar per ser-hi al Col.loqui sobre l’aigua de Gelida i a la presentació del CD-Rom de la exposició "La Vida Rural i les Masies a Gelida". A la recollida selectiva a Can Torrents ja no hi vaig arribar.
El debat del dissabte em va sorprendre molt gratament. Primer perquè hi havia més gent de la que m’esperava per un tema com aquest, un dissabte a la tarda. Això demostra que el poble té interès per l’aigua de Gelida. El Toni Mestres va demostrar ser un gran comunicador i el Toni Ferran el va complementar molt bé amb dades locals. Després, a banda de reconfirmar els arguments que tenia sobre la necessitat d’un ús sostenible de la nostra aigua, he pogut sumar dues idees noves que va apuntar el Toni Mestres:
- Segons diversos estudis la població que beu l’aigua provinent dels seus propis recursos té una millor cura de l’entorn.
- La disposició del Carrer Major de Gelida és ideal per recollir l’aigua de pluja, la qual és d’una gran qualitat.
El resum de l’acte és al Bloc de l’Esquerra de Gelida.
El diumenge, a la Diada de Sant Pau a l’Església del Castell de Gelida, el genealogista i historiador Ramon Rovira va presentar el CD-Rom de l’Exposició "La Vida Rural i les Masies a Gelida". Jo en el seu moment vaig ser crític amb el format de l’exposició per què sóc de l’opinió que havia de ser més web 2.0. Ho vaig comentar a la tertúlia de Ràdio Gelida i vaig enviar una Carta a El 3 de Vuit. El meu propòsit però no era un altre que fer publicitat de l’exposició des de la crítica constructiva. No puc estar més en sintonia amb els objectius del foment cultural i turístic del patrimoni històric gelidenc que realitza l’Associació d’Amics del Castell de Gelida. L’exposició finalitzarà el proper maig després de portar un any exposada a les Escoles Velles de Gelida, la qual ha ajudat a mantenir l’edifici tot aquest temps, tot i haver sofert actes vandàlics.
La tasca del Ramon Rovira i els seus col.laboradors per confeccionar l’exposició, amb el CD-Rom que la recull, és senzillament increïble i impagable. Encara que no puc deixar de mirar aquest treball al CD-Rom, o una part al seu web, sense pensar amb neguit que a l’igual que l’aigua de Gelida quin futur li espera a les masies gelidenques davant el creixement urbanístic a la periferia del nucli de Gelida i també a dins del poble. Per això he inclòs amunt una foto positiva de l’exposició. És la Masia de Cal Terra a l’any 1930. Una masia, al centre al costat de l’església, que ara és un restaurant i es troba, a diferència de la foto, en perfecte estat de conservació. Recomano llegir el plafó de l’exposició, també recollit al CD-Rom, “Un futur incert (o massa previsible?)”.
Es pot adquirir el CD-Rom a la mateixa exposició i al Centre d’Interpretació del Castell de Gelida. Deixo uns quants enllaços a continuació sobre l’exposició:
- Associació d’Amics del Castell de Gelida
- Bloc del Centre d’Interpretació del Castell de Gelida
- Pàgina web de Ramon Rovira sobre genealogia i història
- Les Masies de Gelida sobre el mapa
- Ajuntament de Gelida (anava a deixar l’enllaç exacte sobre l’exposició però ja no hi és???)
Technorati Tags: Aigua, Gelida, canvi climàtic, sequera, creixement, esquerra, estalvi, Toni Mestres, Toni Ferran, Ramon Rovira, AACG, Castell, Masia
[…] Si bé felicito i molt la iniciativa de l’Associació d’Amics del Castell de Gelida, haig de dir que se segueix sense comptar amb internet com a base comunicativa […]