Escales mecàniques a Gelida: Un luxe per a un poble amb mancances
11 oct. 2008 per Daniel García Peris
L’Ajuntament de Gelida va aprovar al darrer ple instal.lar unes escales mecàniques a un carrer del poble. Era una proposta de l’equip de govern (PSC) que venia al seu programa electoral de les darreres eleccions i també a totes les anteriors des del 1991. Segons l’Enciclopèdia Catalana, luxe és una “cosa supèrflua, no necessària, que hom té, usa o fa”. Aquesta és la meva opinió sobre aquesta decisió, contraposada a mancances bàsiques que té la vila i que no estan gens resoltes. Per arribar a aquesta conclusió he analitzat els arguments a favor i en contra. Aquest anàlisi és el que comentaré a continuació i també avui a la nova temporada de la tertúlia del Ritme de la Vila de Ràdio Gelida.
A favor:
-
Era una proposta concreta i és prioritari que es compleixin els programes electorals. La promesa d’escales mecàniques és habitual a les campanyes electorals.
-
Un ajuntament desenvolupa moltes feines que no són vistes per la ciutadania, cal que hi hagin projectes que la ciutadania pugui “tocar” per visualitzar en que es gasten els seus impostos.
En contra:
-
El projecte té un cost de construcció de 698.000 Euros. Al 2008 Gelida té 6.600 habitants. Surt a 105,75 Euros per persona, però la inversió es farà a un sector molt determinat del nucli del poble beneficiant als veïns que viuen a l’entorn de l’escala. A un radi de 100 metres poden viure com a molt uns 1.000 gelidencs. És per tant un projecte massa car per a beneficiar un número reduït de veïns però que paguen els residents a tot el municipi.
-
No hi ha cap estudi de quantes persones pugen i baixen diàriament per aquestes escales, ara fixes. Sembla increïble però és cert que es destinaran gairebé 120 Milions de les antigues pessetes a un eix de comunicació que desconeixem quin ús se’n fa ara mateix per justificar la millora. És una percepció meva però crec que diàriament no la deuen fer servir més de d’una cinquantena de persones. Per tant no podem treure la xifra de rendiment de la inversió, però a primera vista sembla ruïnosa. Aquest tipus de transport no s’instal.la en pobles sinó en grans ciutats que amb una gran població justifiquen una rendibilitat i un repartiment assumible dels costos entre centenars de milers de residents. Els exemples més propers són Barcelona, Tarragona, Lleida, Santa Coloma de Gramanet o L’Hospitalet de Llobregat.
-
El projecte està subvencionat al 50% per la Diputació de Barcelona. Cal recordar que la Diputació Provincial fa una tasca de suport a tots els ajuntaments del seu àmbit d’una manera coordinada i que no pot afavorir uns municipis sobre d’altres. Per tant si subvenciona les escales no pot col.laborar en altres projectes. Això impedeix portar a terme altres iniciatives pendents en aquest mandat i fa les escales mecàniques prioritàries per a Gelida. A més a més el pressupost de la Diputació acaba sortint de la mateixa butxaca de tots els contribuents, inclosos els de Gelida, per tant no deixa de ser un retorn finalista.
-
L’equip de govern ha descartat alternatives totalment vàlides a la instal.lació de les escales mecàniques per millorar la mobilitat. No sé si ni tant sols les han estudiades doncs la resposta de l’Alcalde als plens municipals ha estat que si ho veien tant fàcil haver-ho fet quan governaven. El mandat anterior van governar ERC i CiU en coalició, però el PSC va estar abans governant durant 12 anys i no va fer les escales. L’alternativa més senzilla consisteix -tal com es veu al mapa i a les fotografies que conté- en connectar l’ascensor del CAP amb el Pati dels Lluïsos mitjançant una passera. Arribant a un acord amb la Parròquia o comprant directament aquest local totalment en desús, i que necessita una remodelació. De ben segur que no costarà set-cents mil Euros i es guanyarà un nou equipament pel poble. L’altra alternativa, també més econòmica, és un bus urbà. Per exemple a Sant Sadurní tenen un servei licitat per un cost de 70.000 Euros i connecta tots els barris del municipi. D’aquesta manera a Gelida milloraria no només la comunicació entre aquests dos carrers sinó entre tots els nuclis de població, beneficiant a tots els ciutadans per igual.
-
A les escales mecàniques no poden pujar persones amb mobilitat reduïda, amb cadira de rodes, o mares amb cotxets. Això redueix el seu ús. L’opció de l’ascensor és per a tots tipus de vianants i a més demostraria als ciutadans com s’amortitzarien els recursos públics, en aquest cas posant d’acord l’administració local i el departament de sanitat per donar un doble ús a l’ascensor de l’ambulatori.
-
Aquest tipus d’escales mecàniques al carrer són molt sensibles als actes vandàlics i a un mal ús, a més a més han de complir unes estrictes mesures de seguretat, això pot provocar la seva aturada durant llargs períodes de temps, i per tant veure limitada la seva utilitat.
-
Les escales mecàniques no són més que un servei de transport públic, el qual necessita inspecció, vigilància, consum energètic i sobretot un manteniment de reparacions. Això fa que l’import d’aquest manteniment sigui molt car i allà on es projecten s’ho pensin molt abans d’instal.lar-les. L’Ajuntament de Gelida encara no ha licitat el manteniment ni ha volgut comunicar cap xifra, però acostumen a ser un 10% del valor de l’obra. Per tant serien uns 70.000 Euros, pràcticament el mateix cost d’un servei de bus urbà per a tots els habitants del municipi.
-
El cost del manteniment de les escales mecàniques hipotecarà amb una càrrega fixa i important els serveis de l’ajuntament. Les conseqüències seran que no podran millorar o encara empitjoraran altres serveis. Per mirar d’evitar-ho s’aplicarà una recepta prou coneguda que és pujar les contribucions i els impostos.
-
A Gelida sabem d’això doncs la raó que el Funicular passés de l’Ajuntament a la Generalitat era que no podia assumir el manteniment perquè ja no era rendible, i això que el Funi és un servei de transport molt útil. Malgrat tot es repeteix la història.
Per totes aquestes raons penso que la instal.lació d’unes escales mecàniques a Gelida no estan justificades en cap carrer doncs no és un servei que es pugui demostrar amb dades a la mà la seva viabilitat. A més a més hi han alternatives molt més vàlides i menys costoses que permeten solucionar la mobilitat en el carrer on es volen instal.lar i de retruc la mobilitat general de tots els nuclis amb un bus urbà. Quan els gelidencs podran utilitzar aquest servei, segons tenen previst al 2009, al poble seguiran havent-hi les mancances actuals –i no em refereixo només a escales d’altres barris com les que apareixen a les fotos– sinó més importants com dotar a l’Ajuntament de recursos per donar un servei adient a les actuals llars d’infants i inclús poder fer la nova Llar d’Infants amb un cost similar a les escales mecàniques, per evitar els abocaments incontrolats, construir la nova biblioteca, etc. Tant de bo aquesta experiència serveixi per ser més exigents amb els programes electorals i que hi hagi més participació ciutadana per tal de poder triar les prioritats del que es fa amb els nostres impostos.
Technorati Tags: Gelida, escales mecàniques, luxe, pressupostos, participació, mobilitat, amortització, recursos, administració, gestió
A Santa Coloma de Gramenet el nostre Neró particular del PSC (Bartomeu) en té la paternitat i sense possibles alternatives com per Gelida expliques.
Es part del ‘panem et circenses’ del món local català.
A Igualada en van posar unes molt criticades al seu temps, però han servit per unir dos eixos peatonals de la vila i compactar més la ciutat, un encert.
Això de Gelida no ho veig clar, sí que potenciaria més l’accés al centre del poble i acabaria tenint molt més afluència que les actuals, que realment et tiren enrera quan les veus. Però són tan o més grans que les d’Igualada i per tant amb un cost desorbitat pels avantatges que comporta.
Un malbaratament, seria, crec jo. És cert que sovint es treuen els calers de les pedres quan hi ha projectes engrescadors i ambiciosos (i en canvi no hi ha els mateixos projectes per les micromillores que realment canvien la qualitat de vida de forma perceptible) però això de les escales no sona a projecte de municipi, sona a obsessió electoralista reiterativa i quasi malaltissa.
Si realment no s’han fet estudis, a més d’un malbaratament és pura inconsciència.
Suposo que tenen l’opció de requalificar més vinyes per sòl industrial, muntar-hi un magatzem o una empresa de manipulats de baix valor afegir i treure uns calerons ràpids.
A tot el teu argumentari, Dani, caldria afegir un parell de qüestions més: les escales que caldrà “desfer”, la baixada de les Monges, per instal·lar les escales mecàniques, si no vaig errat, són el resultat d’una obra feta durant el govern d’unitat (1995-1999), és a dir que fa poc més de 10 anys. Podem considerar que estan amortitzats els diners invertits per poder trinxar la part d’escales que caldrà ocupar? Justament, considero que és un dels carrers que té un aspecte més decent. Són molt més dignes aquestes escales de totxana vermella que les que es fan entre Circumval·lació i l’avinguda Europa, d’aquest material gris.
En segon lloc, les escales no comuniquen dues vies principals com són el Carrer Major i Circumval·lació, cosa que estararia bé, però només cobreixen un petit tram d’aquesta Baixada de les Monges.
No he escoltat la tertúlia, però la reflexió que planteges em sembla impecable.
Dani, com sempre, molt encertat en la teva análisi i en el diagnòstic. Certament, és un projecte que ja fa molts anys que en sentim a parlar, i ara es farà. Obsessió malaltissa. I un apunt ràpid: donem per suposat que la gent gran serà la més afavorida per la posada en marxa d’aquestes escales. Doncs bé, consultades 12 persones d’aquest tram d’edat, 9 han dit que NO les usarien, d’aquestes nou 5 han dit “em fan por” i les altres quatre “no em fan gràcia”. És a dir, un 25% d’ús. Ja ho havíem dit: una obra faraònica.
D’acord amb tot el que ja s’ha comentat.
Tant sols un “petit” apunt/reflexió.
Hi ha un aspecte que, potser, no s’ha aprofundit prou: el tema “programari”.
Els del PSC fa anys que porten al seu “programa” el tema de les escales.
Per altra part, el tema del Bus … hi ha altres “grups” que el portaven al seu programa (CiU) i … això no es pot permetre.
Els del PSC MAI faran una cosa que:
a) sigui contraria al seu programa.
b) sigui del programa d’un altre grup.
Si es necesari (ja veurem) s’ho “menjaran amb patates”, però donar la raó a un altre grup i no fer el que ells han pormés … MAI DE LA VIDA!!!
(Antes muertos que partidos!!!)
Les escales mecàniques tenen una rendibilitat social, però menor que altres opcions perquè és un servei molt costós i per això cal mirar-s’ho molt bé. A Santa Coloma de Gramenet (118.000 habitants) pot haver-hi una solidaritat assumible pel repartiment del cost entre tots els residents, però a Gelida (6.600)… Si no hi ha cap població amb menys de 100.000 habitants amb unes escales mecàniques al carrer. És com dieu una inconsciència…
Efectivament, hi ha carrers al centre de Gelida que no sembla que no s’hagin tocat mai, per exemple les escales del Carrer Barceloneta, i d’altres, com és el cas de la Baixada de les Monges, que es farà una inversió multimilionària continuada. Perquè passa això? Ja no parlem dels que viuen a fora el nucli de Gelida. Què deuen pensar d’això els veins de Martivell, per exemple, cada vegada que passen per l’accès de l’urbanització a tocar de l’antic Hostal del Caçador?
Al 1991 la justificació de les escales era per facilitar la comunicació de la gent gran del Carrer Major als consultoris. Ara és per connectar les “grans zones comercials” de Gelida (6.600) habitants a peu, tal com diu la nota de premsa de l’Ajuntament, com si no estiguessin connectades a peu ara… Fabriquen una justificació a mida, justament a l’inrevés de com s’hauria d’actuar.
Contínuament es fan coses que no s’havien promès i es deixen de fer les que estaven promeses. És tant difícil veure que les idees no són patrimoni de ningú i l’únic que importa és el benefici comú, tant se val qui hagi fet la proposta per primer cop!
Estic totalment d’acord amb tu, Daniel.
Les coses caldria fer-les per la seva repercusió “positiva” a la societat, amb independencia de qui ho hagi proposat.
Tot i així, també insisteixo que per a alguns grups, aixó sembla una cosa massa complicada.
D’altra banda, també cal tenir en compte “què” es el que poden fer els srs. de l’actual equip de govern. Perque … si no poden fer la biblioteca, no poden fer la “anel·lada” lalr d’infants … que els queda per fer???
Amés, alguna cosa han de fer. Han apujat MOLT les taxes i impostos, com per ara no fer res.
Les escombreries … deixem-ho correr. Vergonya els hauria de fer d’estar gairebé un any cobrant per un servei que no son capaços de donar. Potser l’anterior equip de govern tampoc va trobar la manera, però almenys no ens ho va cobrar!!
Les “festes i festetes” … home, ja es gasten calers, ja .. però … seria prou per justificar tota una tasca de govern durant tot un mandat?? crec que no.
Per tant, i resumint, l’unic que poden (volen) fer son les escales.
perque .. com es que el “parc central” encara està per “acabar”?? Potser van sorgir problemes “imprevistos”, pero … hores d’ara??? Quin problema hi ha per acabar d’una vegada???
Em sembla una despesa sumptuària i crec que hi ha altres solucions més assenyades. Per tant trobo que és una mala inversió i un manteniment que costarà molts diners i que Gelida no s’ho pot permetre. En fi que hi farem.
[…] Les escales mecàniques podrien ser les protagonistes d’una manera tan poc subliminal com la següent […]
[…] de govern de l’Ajuntament a la felicitació "nadalenca" del 2009? Les escales mecàniques podrien ser les protagonistes d’una manera tan poc subliminal com la […]
[…] Escales mecàniques a Gelida: Un luxe per a un poble amb mancances […]
Hola,
Una versió d’aquest apunt, al qual he incorporat els vostres comentaris, l’he enviat com a escrit per ser publicat al Llibre de la Festa Major de Gelida 2009.
[…] Se’ns acusa que no escoltàvem quan vam traslladar el Fanal del Montcau amb l’oposició de l’escola, quan ens van dir que les escales mecàniques seran la ruïna del poble, que el pas dels cotxes pel Carrer Major és un caos, que el comerç del poble morirà perquè no se’l té en compte, que no contestem els escrits dels veïns, que el jovent del poble vol no haver de pagar sempre al concert de la Festa Major, que la cultura i l’educació no són prioritàries, que ja no ens en recordem de la sequera, que no… […]