Pau Casals i el seu museu
16 jul. 2009 per Daniel García Peris
Pau Casals és una personalitat universal que té al Vendrell, al barri marítim de Sant Salvador, un museu a la seva alçada. El vaig visitar per primer cop fa molt de temps, quan era petit, i només recordo que tenia moltes vitrines. Segurament devien mostrar les col.lecions que va fer durant la seva vida però no tinc la percepció que ens donés una visió clara de la seva dimensió excepcional. Amb motiu de ser seu de les 2es Jornades de la Penedesfera –fins i tot em va servir d’exemple per un cas pràctic empresarial– he pogut visitar l’actual museu. Renovat totalment el 2001, puc dir que fa justícia al mestre Casals.
La Vil.la Casals ens proposa un recorregut guiat audiovisualment i en solitari, d’aproximadament 50 minuts de durada, per les diferents etapes de la vida de Pau Casals d’acord a les diferents estances de la casa: El naixement de la vocació, la formació, el triomf internacional, el lleure, la Sala del Vigatà amb un conjunt de pintures del segle XVIII, la Guerra Civil, l’exili, la projecció universal i la lluita per la pau. Al web de la Fundació Pau Casals, que gestiona el museu i el seu llegat, en teniu una cronologia d’aquesta casa d’estiueig que es va fer construir i que havia de ser el refugi de les nombres gires que realitzava l’artista per tot el món. Iniciada el 1910, malauradament no va ser fins mesos abans de marxar a l’exili, al 1939, que no va donar per acabada la casa dels seus somnis i no la tornaria a veure mai més. Va morir a San Juan de Puerto Rico l’any 1973 complint la promesa que no tornaria mai a Espanya fins que no hi hagués democràcia i una administració pròpia per a Catalunya. A les visites virtuals del web del museu us en podeu fer una idea d’aquest espai absolutament recomanable de visitar i just a tocar de les platges de la Costa Daurada. A continuació teniu fotografiat el que em va cridar més l’atenció, començant per la carbasseta, el primer instrument que va tenir Pau Casals: un violoncel infantil fet amb una carbassa i una sola corda.
Pau Casals va fer servir la seva gran contribució al món de la música com a intèrpret innovador en el violoncel, director d’orquestra i compositor, per esdevenir un símbol de pau i llibertat arreu del món, així com de la catalanitat més universal, que ja vaig destacar. Fins i tot va ser candidat al Premi Nobel de la Pau. Tot gràcies a la fama internacional per la seva genialitat artística, però també per la seva vàlua personal que s’expressava en els molts concerts benèfics pels refugiats en els quals va participar i les seves accions públiques contra les guerres. Les peces més famoses del mestre Casals són "El cant dels ocells" i "El Pessebre", però la reinterpretació que va fer de les “Suites per a violoncel sol” de Johann Sebastian Bach li va permetre ser considerat l’intèrpret més gran d’aquest instrument de tots els temps. En aquest històric documental teniu una mostra del seu art al monestir de Sant Miquel de Cuixà juntament amb la visió més humana del personatge, exiliat llavors a Prada de Conflent.
La visita al museu la podeu combinar amb el recent paquet enoturístic “Terra de vins, terra de Pau Casals”, i també com a punt de partida d’una ruta cultural pel seu món.
Technorati Tags: Pau Casals, Vendrell, Sant Salvador, museu, Vil.la Casals, exili, pau, Nacions Unides, universal
[…] Amb motiu de ser seu de les 2es Jornades de la Penedesfera –fins i tot em va servir d’exemple click for more var _wh = ((document.location.protocol==’https:’) ? “https://sec1.woopra.com” : […]