Va ser un honor tenir en janquim cobrint les passades Jornades de la Penedesfera a Vilanova i la Geltrú. Ha fet un post molt interessant amb reflexions sobre l’esdeveniment i com que em sortiria un comentari massa llarg en faig un post a continuació que gairebé sembla que respongui una autoentrevista.
Fa falta la institucionalització?
És necessari. Sinó on fariem l’esdeveniment? No tenim cap ingrés per costejar-lo. Totes les institucions que van ser a l’inauguració són entitats públiques que van aportar calers i recursos a l’organització. Per respecte a la seva implicació cal que puguin visualitzar la seva col.laboració.
Cal que ho inaugurin autoritats com l’alcalde de Vilanova i el president del Parlament?
Sí. Vilanova i la Geltrú és la població que acull les Jornades i l’Alcalde el seu màxim representant, a més a més l’Ajuntament va col.laborar amb l’organització, tot sigui dit menys del que ens hagués agradat. El President del Parlament és blocaire i destacat partidari de la Política 2.0. La seva invitació servia d’introducció a la taula rodona següent, sobre acció ciutadana a la xarxa, mitjançant la ponència que va fer.
Cal que duri dos dies?
Si no fossin dos dies no es podrien dir Jornades :-). Aquest any inicialment s’havia plantejat tres dies, finalitzant el diumenge al migdia. Dos col.laboradors van dir que no farien dues activitats que havien proposat prèviament i vam veure millor continuar amb el plantejament de durada de l’any anterior. El primer any a Gelida va finalitzar el dissabte al migdia. La durada depèn si hi ha activitats interessants de mostrar amb uns límits raonables de gestió per a l’organització.
Calia fer cartelleria i catering? Cal que sigui tot presencial si s’emet en "streaming"?
Si volem tenir incidència a tots els canals cal parlar-hi als blocs, al twitter, al facebook, a la premsa, a la ràdio, a la televisió, enganxar cartells, distribuir tríptics, enviar e-mails, boca-orella, etc.
El catering ajuda a que el públic no marxi entre el matí i la tarda de dissabte. A més a més serveix per tenir una deferència amb els ponents, els quals són rellevants però venen només amb l’objectiu de col.laborar voluntàriament.
L’objectiu de l’streaming és facilitar encara més l’assistència a les Jornades de la Penedesfera, encara que sigui virtual. Aquest any ha pujat molt el seguiment des de casa i això que a la segona edició ja va ser notable. A Vilanova feia broma dient que a les properes jornades seria millor tancar els ponents dins una habitació i fer-ho tot per streaming… L’objectiu és difondre el coneixement per totes les vies possibles i que cadascú escolli lliurement el seu canal. La majoria de la població no està acostumada a veure streaming ni fer servir el twitter i també volem arribar-hi.
Cal convocar el públic o és millor anar allà on hi ha el públic?
Les Jornades de la Penedesfera és l’únic acte presencial que fem, exceptuant la trobada informal dels Vins&Blogs. És amb periodicitat anual i durant la resta de l’any cadascú fa la guerra pel seu compte. Se n’ha parlat sobre el públic que va assistir a les anteriors Jornades al Vendrell i el que hem tingut a Vilanova i la Geltrú. Ni l’any passat vam omplir Maracanà ni aquest any ens hem quedat sols. La percepció també compta. La sala d’actes de l’UPC de Vilanova i la Geltrú té el doble de capacitat que la sala de la Vil.la Casals. La temàtica relacionada amb el màrqueting de la "Presència a la Xarxa" és més atractiva per atraure públic blocaire i ciutadà que "Educació, Innovació i Ciència". Tot això ja ho sabíem per tant pensàvem fer una promoció molt més gran que al Vendrell però aquest aspecte no s’ha pogut incrementar doncs la col.laboració de l’Ajuntament ha estat menor en aquesta edició respecte a l’anterior.
És més, els bloguistes d’un territori, són un públic etiquetable?
Algunes taules podien interessar mestres i professors del Penedès, altres a empresaris locals, altres a les institucions culturals, altres als periodistes locals…
Però es va convocar als bloguistes…
Efectivament és una trobada de blocaires però diferent i gens exclouent, tot al contrari, doncs tal com anunciem sempre:
L’objectiu de l’esdeveniment és traslladar al conjunt de la societat el fenomen blocaire gràcies a les eines del web 2.0 i les noves tecnologies des d’una vessant social, ciutadana, participativa i col.laborativa. Les jornades estan adreçades a tothom qui vol introduir-se en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).
No és pas obligatori assistir a totes les taules i activitats. Cadascú és lliure de fer-se el seu programa a mida.
A Gelida es va fer una radiografia del món blocaire al Penedès, però al Vendrell i Vilanova i la Geltrú el format va ser molt més obert i temàtic. Tot i així, si tens aquesta percepció que només convoquem a bloguistes és que no hem comunicat bé aquest aspecte i caldrà revisar-ho.
Té sentit que un grup de bloguistes facin coses que no sigui coordinar blogs? Si és per saludar-nos, podíem fer una fideuà i pagar com Sant Andreu (cadascú es paga “lo seu”).
Els bascos em van explicar que allà fan trobades de set o vuit bloguistes. Es troben, maten un xai i fan una festa.
Al Penedès les trobades dels bascos amb xais són els nostres Vins&Blogs. No tenim tanta gana i intentem de passada promocionar el Penedès. Abans que bloguistes, som persones que volem col.laborar amb la societat i volem involucrar el nostre entorn en aquest objectiu. Cadascun ho farà amb millor o pitjor aptituds i resultats però sens dubte ho farà amb absoluta llibertat d’acció.
Però ara, quan ja s’ha acabat, em sembla correcte donar una opinió mesurada perquè tinc la convicció que el format s’ha de renovar abans que les blogosferes locals entrin en un pendent molt arriscat.
Valoro molt la teva opinió i del que porto llegit és una de les millors aportacions que hem tingut després de les Jornades. Tot i així crec que quan parles de blogosferes locals generalitzes massa. Tot i haver-hi un cert denominador comú en la formació de les blogosferes territorials aquestes són per definició diferents i encara més tenint en compte qui són les persones que més col.laboren en dinamitzar la comunitat. Les Jornades de la Penedesfera no són iguals a cap altre acte que faci una altra comunitat blocaire, ni millor ni pitjor simplement diferent. En el nostre cas es tracta d’una organització oberta tant en els continguts com en el format. A l’igual que ho va fer en les ocasions anteriors, a les 4es Jornades de la Penedesfera a l’Anoia també canviarà el format. Les teves reflexions i de tots aquells que també col.laboren opinant sobre aquest tema ens ajudaran a configurar el millor esdeveniment possible amb els recursos disponibles. Pel que respecte a la blocosfera pròpiament dita, no sembla que hi hagi aturador i amb més de 700 blocaires i els que dia a dia es van sumant anem guanyant veu ciutadana en el nostre àmbit penedesenc amb el que està vinculada la Penedesfera.
Technorati Tags: Penedesfera, Penedès, Garraf, Anoia, Vilanova i la Geltrú, Jornades, reflexió, janquim
New blog post: Contestant en @janquim sobre les Jornades de la #Penedesfera https://bit.ly/9SLdFR
This comment was originally posted on Twitter