El Romesco del Tof
22 nov. 2008 per Daniel García Peris
L’altre dia, mirant entre papers antics, vaig trobar una recepta de l’antic restaurant Tof de Calafell Platja, ara ja desaparegut. Durant molts anys vaig anar-hi de petit amb els meus pares i s’hi menjava molt bé. En una època que la cuina catalana ni s’imaginava obtenir estrelles Michelin ni havia una ruta del xató per promocionar-se. Malgrat tot, d’aquest restaurant no recordo un plat especialment, sinó un condiment: la Salsa de Romesco.
Salsa de Romesco
INGREDIENTS: Una ceba, una cabeça d’alls, dos tomacons (tot sense pelar). avellanes, ametlles, pebre vermell picant, un pebrotet (nyora), sal i vinagre.
La ceba, la cabeça d’alls i els tomacons sense pelar, escalivats al forn, dipositant-ho tot en un “Minipimer”. S’hi posen les ametlles i avellanes sense pelar, pebre vermell picant i pebre negre, dos granets d’alls crus, vinagre i aigua fins a cobrir els ingredients. Tot seguit s’hi posarà la nyora i farigola previament en remull en vinagre. Es bat fins a assolir una pasta ben fina. Tot remenant, es va tirant l’oli a poc a poc, i es rectifica de sal i vinagre.
El restaurant es trobava al nucli de la platja, al carrers més antics i propers als pisos dels pescadors. Tenia un rètol lluminós a l’entrada com els de Coca-Cola o Fanta, però en el seu cas de Canada Dry. Això ja indicava una certa “antiguitat”, reforçada per les típiques fotografies en blanc i negre, a manera de quadres, exposant els atractius turístics del moment al municipi. Els cambres molts correctes amb llacet i armilla grisa. L’avi de Cal Tof sempre era a la porta controlant-ho tot. Bé, en definitiva com molts dels restaurants de cuina tradicional que hi havia escampats per tota la geografia catalana. Aquests que van tenir una època daurada a les dècades dels 50 als 70, i que als 80 van començar a tancar principalment per motius de canvi generacional i del model de negoci turístic de “sol i platja”. La il.lustració de la recepta és contemporània del “destape”.
En aquest cas el local va ser enderrocat amb tota la illa de cases i va passar a formar part de l’esplèndid edifici d’apartaments de la fotografia. Amb el mateix nom i logotip va continuar una botiga de plats preparats a pocs metres però que també va plegar després d’uns anys. El restaurant El Molí de Cal Tof al Vendrell –al que també hi he anat i recomano– està emparentat amb aquest establiment però és a Calafell d’on guardo els millors records per això reprodueixo aquí la recepta a veure si algú la sap igualar i m’avisa per degustar-la novament.
Technorati Tags: Romesco, salsa, restaurant, Calafell, Penedès, turisme, cuina, gastronomia
La millor és la de la sogra indubtablement. AL xaloquell del Sant Salvador no està dolent i a cal ELias del carrer Cerdanya del Vendrell allí a la punta cantonada amb l’antiga N-34o també ho fan força bé.