Sydney Opera House, per sentir-la des de fora
8 des. 2008 per Daniel García Peris
El Palau de l’Òpera de Sidney és un dels edificis més coneguts del món, símbol de la ciutat, d’Austràlia i patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des del 2007. És una d’aquelles obres arquitectòniques que la seva fama supera amb escreix la funció per la qual va ser dissenyat.
L’arquitecte danès Jorn Utzon va morir el 29 de novembre passat sense poder veure la seva creació acabada com volia. Es va inaugurar l’any 1973, després de 14 anys d’obres, però Ultzon va haver d’abandonar la direcció uns anys abans perquè les dificultats tècniques de la construcció –és un edifici immens construït sobre una plataforma creada expressament al port de Sydney– van disparar els costos i no va voler veure retallat el seu projecte.
Aquesta és una de les grans històries que marca la llegenda d’aquest edifici i el documental que pots veure a l’avió mentre fas el llarg vol fins a Austràlia. El retall en el cost de la instal.lació es nota especialment a l’interior de l’equipament, amb un acabat molt auster on domina la visió del ciment.
És per això que com a complex d’arts escèniques no destaca tant com el seu valor paisatgístic. Tant de dia com de nit, tant de prop com des de l’altre cantó del Circular Quay –justament sota el Harbour Bridge és on millor es veu si no es pot des del mar– són les veles ancorades a terra més famoses del món.
Technorati Tags: Sydney, Opera House, Austràlia, Jorn Utzon, arquitectura, patrimoni, turisme
Cuida’t i vigila amb els cangurs que sembla ser que n’hi ha molts