Inauguració de les 2es Jornades de la Penedesfera
12 juny 2009 per Daniel García Peris
Sr. President del Parlament de Catalunya, Sr. Alcalde del Vendrell, Sra. Eurodiputada i ex-Presidenta del Parlament Basc, Sr. Vicepresident de la Diputació de Tarragona, Sr. President del Consell Comarcal del Baix Penedès, Sr. Regidor de Tecnologia i Societat de la Informació de l’Ajuntament del Vendrell, companys blocaires de la Penedesfera i de més enllà, públic assistent:
Deixeu-me que us digui una cosa. Sóc un català. Catalunya avui és una província d’Espanya, però què ha estat Catalunya? Catalunya ha estat la nació més gran del món. Us explicaré per què. Catalunya va tenir el primer Parlament, molt abans que Anglaterra. Catalunya va acollir els inicis de les Nacions Unides. Totes les autoritats de Catalunya, al segle XI, es van reunir en una ciutat de França —aleshores Catalunya— per parlar de la pau, en el segle XI. Pau en el món i contra, contra, contra la guerra, la inhumanitat de les guerres. Això era Catalunya.
Com segurament haureu notat, aquestes paraules no són meves, són del nostre amfitrió, el mestre Pau Casals, i són extretes del discurs que va fer a les Nacions Unides el 24 d’octubre de 1971 en motiu de l’estrena de l’Himne a les Nacions Unides, que ell mateix havia compost.
Un altre motiu pel qual us he volgut recordar aquest moment és perquè aquesta és una de les primeres de les més de 700.000 referències que podem trobar als cercadors sobre Pau Casals. I no l’he agafada del web de la Fundació Pau Casals, sinó de l’article de la Wikipedia “I am a Catalan” que juntament amb els vídeos pujats al YouTube d’aquest discurs han estat editats pels mateixos internautes, entre d’altres referències rellevants. La suma de totes aquestes aportacions defineix la presència a la xarxa –en aquest cas de Pau Casals i el seu llegat– d’una persona, un col.lectiu, una entitat, una empresa o una administració. D’aquesta col.laboració és de la que parlarem al llarg d’aquestes jornades, aplicant-ho a l’acció política, als mitjans de comunicació, al màrqueting i la comercialització, a la difusió musical i al vi i al cava. També analitzant l’accés a les infraestructures de telecomunicacions i introduint als més nouvinguts a les eines del web 2.0.
Tot això ho farem des del Penedès i per la gent del Penedès, és a dir de l’Anoia, l’Alt i Baix Penedès i el Garraf, que és com des de la Penedesfera s’entén el nostre àmbit i que no podia ser d’una altra manera. Aquesta és una iniciativa que en només 18 mesos ja aplega més de 500 blocaires al portal Penedesfera.cat sense fer cap distinció d’ideologia política, idioma, origen o residència de l’autor. Aquest mig miler de blocaires vinculats al Penedès fa de la Penedesfera la comunitat TIC més nombrosa de Catalunya. L’esdeveniment que iniciem avui al Vendrell, en la seva segona edició, vol ser un reflex d’aquesta empenta ciutadana des d’una vessant social i participativa, tant en la seva organització com en el coneixement que volem compartir.
En definitiva:
Volem ajudar a construir el Penedès del segle XXI.
Volem ajudar a construir la Catalunya del segle XXI.
Que gaudiu de les Jornades!
Technorati Tags: Penedesfera, Penedès, El Vendrell, Pau Casals, Jornades, discurs, parlament, inauguració, blocaires, presència, xarxa, identitat
[…] A la inauguració ja vaig comentar el seu parlament a les Nacions Unides […]
[…] Con motivo de ser sede de las 2as Jornadas de la Penedesfera –incluso me sirvió de ejemplo para un caso práctico en la mesa empresarial– he podido visitar el actual museo […]
[…] Pau Casals va fer servir la seva gran contribució al món de la música com a intèrpret innovador en el violoncel, director d’orquestra i compositor, per esdevenir un símbol de pau i llibertat arreu del món, així com de la catalanitat més universal, que ja vaig destacar […]